Videoveiledning - nøkkelen til bedre beslutninger i akutte situasjoner?

Prosjektet PreViS2, et samarbeid mellom norske og svenske aktører fra både helse, akademia og private aktører, har som mål å forbedre måten vi yter akuttmedisinsk hjelp på. Ved å utnytte potensialet i videoteknologi, ønsker prosjektet å forbedre beslutningstaking, samhandling og pasientsikkerhet i prehospitale tjenester. 

  • PreViS2 (Prehospital video i samhandling) er et innovasjons- og utviklingsprosjekt som er ledet av PICTA  i Sverige og Sykehuset Innlandet, med Västra Götalandsregionen og Helseinn.
  • Prosjektet er finansiert av EU-programmet Interreg Sverige-Norge og Innlandet fylkeskommune. Prosjektet varer fra august 2023 – juli 2026.

Prosjektet er nå halvveis, og konferansen markerte dermed en milepæl i prosjektets utvikling sammen med nøkkelpersoner fra både Norge og Sverige – helsepersonell, frivillighet, akademia og teknologientusiaster. Det ble presentert en rekke spennende funn og resultater fra pågående forskning og implementering.

Prehospitale tjenester når nye høyder

Bruk av droner, kunstig intelligens og andre avanserte teknologier kan i fremtiden revolusjonere måten vi yter akuttmedisinsk hjelp på. En spennende del av PreViS-prosjektet er å utforske hvordan man kan bruke droner i akutte situasjoner. Ved å sende droner til ulykkessteder før ambulanse og redningspersonell ankommer kan vi få et mer detaljert og oppdatert situasjonsbilde 

Foto: Johan Dirfors, Andreas Claesson

For å teste dette har Innovationsplattformen VGR, Brannvesenet Stor-Göteborg og Sjukvårdens larmcentral  gjennomført flere felles øvelser som vi fikk høre om på konferansen fra representanter i Västra Götaland. Høytoppløselige bilder og videoer fra dronen overføres direkte til alarmsentralen, noe som gir operatørene mulighet til å: 

  • Optimalisere innsatsen: Ved å ha et tydelig bilde av ulykkesstedet kan alarmoperatørene sende ut riktige ressurser og forberede personalet på hva som venter. 
  • Redde liv: I livstruende situasjoner kan hvert sekund telle. Dronene kan gi verdifull informasjon som kan bidra til å redde liv. 

Hva er siste nytt i PreViS2?

Videoveiledning i praksis – studier og erfaringer:

Det ble tydelig at videoveiledning kan ha en positiv innvirkning på behandlingen av pasienter, spesielt i komplekse situasjoner. Ved å koble ambulanspersonell opp med spesialister på sykehus, kan de få rask og presis veiledning i sanntid.

Solveig B. N. Evenstad, Førsteamanuensis, IØT-G ledet en panelsamtale hvor MA-studenter presenterte sine oppgaver som bekreftet nettopp dette samtidig som de pekte på hvilke faktorer som er viktige for en vellykket implementering av videoteknologi i ulike helsetjenester

Tjenestedesign for bedre brukervennlighet:

For å sikre at den nye teknologien blir tatt i bruk på en effektiv måte, er det viktig å designe tjenestene med utgangspunkt i brukerens behov. Dette viste også flere av MA-studentene til.

Da var det ekstra gøy å høre prosjektets egen Ph.d-stipendiat, Kari Bjerke Gjærde, fortelle om hvordan hun nå skal forske på hvordan vi skal bruke tjenestedesign for bedre implementering av ny teknologi.  
 

Samarbeid på tvers av landegrenser:

Prosjektet består av et tett samarbeid mellom norske og svenske aktører som bidrar til utviklingen av nye løsninger. Ved å dele erfaringer og kunnskap unngår man å stadig måtte finne opp hjulet på nytt. Samarbeidet tydeliggjør også behovet for en felles løsning, eller løsninger som kan snakke sammen på tvers av grenser.

Svensk og norsk prosjektside har sammen deltatt på blant annet øvelsen ULENDT, hvor man får testet løsninger i praksis. 

Fremtidens akuttkjede

Konferansen viste at det er et stort potensial for å utvikle nye og innovative løsninger innen akuttmedisin. Bruk av droner og videoteknologi kan i fremtiden revolusjonere måten vi yter prehospital hjelp på.

Selv om prosjektet har oppnådd gode resultater, gjenstår det fortsatt en rekke utfordringer. Implementering av ny teknologi i en allerede travel hverdag kan være krevende, og det er viktig å sikre at personalet får nødvendig opplæring og støtte. I tillegg må man ta hensyn til spørsmål knyttet til personvern og datasikkerhet. 

Kjersti Granaasen fra LUP har bistått prosjektet opp mot markedsdialog. Offentlige anskaffelser er noe mange kvier seg for, hvordan navigerer man i jungelen av leverandører og lovverk?  

Noen ganger må man ta et par steg tilbake for å komme frem

                                              ”

Man kan ha en tanke om hva slags behov og løsning som må på plass. Men etter å ha fått mer innsikt kan dette bildet endre seg, og det er helt greit. Samtidig så pekte hun på at det ligger noen myter om privat-offentlig dialog, og disse må man erkjenne for å bedre samarbeidet. 

Veien videre

Hvordan kan videoteknologi forme den medisinske behandlingen i årene som kommer? PreViS2 er et ambisiøst prosjekt som har som mål å forbedre kvaliteten på akuttmedisinsk hjelp. Ved å utnytte potensialet i videoteknologi, kan vi skape en mer effektiv og sikker akuttkjede. Konferansen viste at prosjektet er på rett vei, og at det er store forventninger til de kommende årene. 

Bilder og video fra konferansen

Gikk du glipp av konferansen kan du se opptak fra digital sending her (sikker link til YouTube). Under finner du et knippe utvalg bilder fra dagen. Har du andre spørsmål om PreViS2 kan du kontakte respektive prosjektledere:

🇸🇪 Svensk prosjektleder:  
Andreas Dehré 
andreas.dehre@lindholmen.se 

🇳🇴 Norsk prosjektleder: 
Nils H. Gryting 
nils.halvor.gryting@sykehuset-innlandet.no