Kommunene i Nord-Gudbrandsdalen har fått over 3 millioner til innføring av helseteknologi fra den nasjonale helseteknologiordningen. Ved hjelp av Helseinns tilbud Smart Søknad ble det fullt gjennomslag – med tre av tre prosjektsøknader innvilget.

Setter fart på innføring av helseteknologi 

Dette gir fantastiske muligheter, sier innovasjonsrådgiver i Nord-Gudbrandsdal Marita Aaheim. Region Nord-Gudbrandsdal med Vågå kommune som søkerkommune søkte på tre tilskudd i helseteknologiordningen. 

Helseteknologiordningen skal bidra til at kommuner samarbeider om investeringer og implementering av helseteknologi. Ordningen er nasjonal, og det er hard konkurranse om midlene. Marita trekker frem deltakelse på Helseinns kurs Smart Søknad og samarbeid med Helseinn i søknadsprosessen som avgjørende for at søknadene nådde opp i konkurransen.   

Innovasjonsrådgiver Marita Aaheim

Prosjektene som har fått tilskudd vil styrke regionens kapasitet og er utformet på grunnlag

for behovet om nye løsninger for å sikre bærekraftige helsetjenester både for innbyggere og tjenesteleverandør. 

 

Disse prosjektene har nå fått innvilget tilskudd:

Digitalt tilsyn for bærekraftige helse og omsorgstjenester i Nord-Gudbrandsdal er et nytt prosjekt hvis mål er å implementere digitalt tilsyn i de seks kommunene i Nord-Gudbrandsdal: Skjåk, Lom, Vågå, Sel, Dovre og Lesja kommune.  Her ble det innvilget 800 000 kr.

Helseregionsamarbeid Innlandet (digital hjemmeoppfølging) har 22 deltakerkommuner i Innlandet. Her samarbeides det tett med Sykehuset Innlandet, og prosjektet er forankret i Helsefelleskap Innlandet. Dette prosjektet har pågått siden 2022 og var avsluttet i 2024, men det ble søkt nye midler for å sikre implementeringen i drift. I underkant av 1,7 MNOK er innvilget til dette prosjektet. 

Mestringsteknologi til barn, unge og voksne med medfødt eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser er også et av prosjektene som har pågått siden 2022 og var egentlig avsluttet i 2024. Nå er det innvilget 800 000 kr for å jobbe videre med ordningen. 

Smart Søknad

Helseinn har utviklet tilbudet Smart Søknad med støtte fra Innlandet fylkeskommune, og det er et tilbud for partnere som ønsker å bli bedre til å planlegge og gjennomføre søknadsprosesser. Rannveig Finsveen, fagleder forskning, utvikling og innovasjon i Helseinn er ansvarlig for utvikling av tilbudet, og sammen med rådgiver Marie Sigstad Lande holder hun kurs og deltar i flere søknadsprosesser.

Vi får gode tilbakemeldinger på kurset, både fra erfarne forskere som har jobbet med mange søknader, og nybegynnere som har jobbet mye med tjenesteutvikling og innovasjon i sine virksomheter, men aldri søkt midler før. Nå har over 100 personer deltatt på kurset, og vi ser at metodikk og verktøy er i aktiv bruk. Kursene holder vi 2-3 ganger hver høst og vår, sier Rannveig og oppfordrer til å  bli med neste gang!

Enkle verktøy, triks og tips  

Marita trekker frem at kurset gir innføring i enkle verktøy og teknikker, triks og tips. Med denne kompetansen har hun selv skrevet alle tre søknadene på vegne av Vågå kommune. Her er noen av elementene hun brukte som har gjorde søkeprosessen enklere:

  • Jeg hentet tidlig inn innspill fra interessenter før jeg begynte selve søknadsskrivingen.
  • Jeg jobbet mye med formål, resultatmål og effektmål for å formulere dette best mulig. 
  • Bistand fra Helseinn og Rannveig for å få tilbakemeldinger på søknadene var avgjørende!
  • Det var tre ord fra Smart Søknad som jeg har hengt opp på store ark på hjemmekontoret som var med meg under hele søknadsprosessen: HVA? HVORFOR? HVORDAN?

Marita har også deltatt på Innoagent hvor du blant annet lærer nyttige teknikker for å lykkes med innovasjon i praksis. 

Vi vet at konkurransen om midler til ulike ordninger er hard, og vil gjennom tilbudet bidra til å ruste partnerne våre i konkurransen. 
Tilbakemeldinger fra partnere, og tilslag på flere søknader, viser at vi har truffet planken og møter et behov, og det er veldig inspirerende å se alle gode prosjekter, tilbud og kunnskapsutvikling vi bidrar til å realisere, avslutter Rannveig.