Foto: Nina Knutsen
Samlet 250 personer på tvers av sektor og landegrenser
For 8. gang gikk Nordic VR Forum av stabelen i Hamar, og samlet 250 deltakere fra 20 europeiske land. Konferansen er en møteplass for VR- og XR-interesserte fra alle bransjer og sektorer. Både de som jobber med XR til daglig, og de som er nysgjerrige på teknologien, fikk lære mer om hva som nå finnes av løsninger og potensialet som ligger i bruken av dette.
Dette er Nordic VR Forum
Arrangeres av XR-klyngen VRINN med Hamarregionen utvikling, Helseinn, Sykehuset Innlandet, Høgskolen i Innlandet og Anno Museum, og flere andre gode samarbeidspartnere. Innlandet Fylkeskommune støtter konferansen. Arrangeres årlig i Hamar, med fokus på VR, AI og XR.
Med fokus på VR i helse
I år var VR i helsedagen en del av selve hoveddagen av konferansen. Hoveddagen på Hamar Kulturhus og Hamar kino kunne by på alt fra presentasjoner fra de største tech-selskapene som Meta og Unity, til flere interessante spor fra sektorer som helse, utdanning, industri, museum, arbeidsinkludering, media og underholdning.
Deltakerne fikk selv muligheten til å teste ut den nyeste VR- og XR-teknologien på stands, i tillegg til flere workshops på både hoveddagen og dagen etter. Mange av foredragene i år satte et ekstra søkelys på implementering.
Marie Sigstad Lande, rådgiver i Helseinn, har de siste årene vært primus motor for å arrangere VR i helse-dagen.
Hvordan er det å være arrangør på et slikt arrangement, med så mange samarbeidspartnere?
– Det er både utfordrende og veldig gøy! Det er spesielt givende når vi er et godt team som får det til sammen. I år har vi forsøkt å samle XR-miljøene fra helse og andre sektorer enda tettere, og tilbakemeldinger så langt tyder på at dette har fungert bra. For eksempel, så er det stor overføringsverdi i hvordan man kan bruke VR til å trene på å håndtere en vanskelig pasient til hvordan man kan trene på å håndtere en truende klient i NAV eller hos politiet.
Bedre forståelse i behandling av demens
Fra helsesektoren fikk vi blant annet høre om det nyeste samarbeidet mellom VR-bedriften Making View og Nasjonalt senter for Aldring og Helse. De har sammen utviklet en VR-løsning som skal hjelpe helsepersonell med å få en bedre forståelse for å gi bedre omsorg til personer med demens. Stortingspolitiker Anna Molberg var tilstede for å åpne konferansen, og var en av mange som var nysgjerrig på å prøve VR-løsningen.
Hamarregionen er ledende når det kommer til spill- og VR-teknologi. Vi har masse spennende bedrifter som opererer innenfor helse, forsvar og gaming. I kombinasjon med Cyberforsvaret på Lillehammer og cyberutdanning på Gjøvik er Innlandet ledende i Norge. Det gjør meg ordentlig stolt av å være Hamarsing!
- Anna Molberg
Mye spennende på programmet
Blant mange inspirerende innlegg kunne vi også høre fra anestesilege Ahmed Chaudhary ved Førde sentralsjukehus, som har testet ut VR-briller til barn for å redusere preoperativ angst og gi en bedre sykehusopplevelse, med gode resultater.
Noen av tilbakemeldingene fra årets konferanse er at det var så mye spennende at det var vanskelig å velge hvilke spor man skulle delta på. Hoveddagen avsluttet med en panelsamtale om implementering, hvor mange interessante perspektiver ble løftet fram fra både forskere, bedrifter og brukere.